Tillbaka till första sidan klicka här
Periskop Förlag AB, Box 399, 114 79 Stockholm, 0736 81 36 81, info@periskop.se

Periskops historia – grundat 1999

Norstedts Juridik-huset, Hälsingegatan
Det var i det här i huset som det började på något sätt.
Året var 1999 och jag, Anders Fogelberg arbetade vid Norstedts Juridik, som utvecklingschef, men jag ville bli egen inom det som då var jättenytt – internet! Så blev det verkligen…med en spännande fortsättning …bl. a med Jan Stenbecks betydelse i sammanhanget…mer om det nedan.

Bolaget Periskop Förlag AB startades av mig tillsammans med Bahnhof Internet våren 1999 i samband med utgivningen av Ulf Nilsons ”Sverige sluten anstalt” via print on demand i USA. Förlaget har alltså funnits i över två decennier.

Historien om boken Sverige Sluten Anstalt

Jan Stenbeck har stor betydelse för tillkomsten av Periskop Förlag. Denna makalösa historia började, som sagt, i slutet av 1990-talet. Jan Stenbeck som bland annat på ett rebelliskt sätt hade tvingat bort det statliga monopolet inom Sveriges Radio TV, ville ha en bok som berättade om svensk nutidshistoria. Han kontaktade då reportern Ulf Nilson, känd som korrespondent/krönikör på Expressen och författare.

Jan Stenbeck erbjöd Ulf Nilson 1 miljon kronor för att skriva boken och Ulf fick ett år på sig. Han tackade ja och efter ett år lämnade han sitt manus och fick pengarna.
Jan Stenbeck avslöjade då att han skulle trycka upp boken i 100 exemplar och sedan dela ut dessa till viktiga personer inom hans olika företag.

Det betyder alltså en prislapp på 10.000 kronor styck + tryckkostnad m.m. 

Därefter gav Jan Stenbeck tillåtelse för Ulf Nilson att använda texten som han ville. Då vände han sig, till Bahnhof för att få boken publicerad på webben, fri att ladda hem för vem som helst. Därför kallades Periskop ”Sveriges första internetförlag” för att vi var först att göra så. Boken blev nedladdad i tusentals exemplar och hade titeln ”Sverige Sluten Anstalt”

Det kom efterhand mängder av önskemål om att få köpa boken i tryckt form, vilket också skedde via print on demand i USA (detta för att man där låg i framkant med att göra välgjorda böcker i enstaka exemplar).

Försäljning skedde bl.a. via Amazon. Förlaget ger inte längre ut ”Sverige Sluten Anstalt”

Erica Zanders bok TransActions

Ett annat exempel på en bok som förlaget trycker i USA är Erica Zanders bok TransActions, som finns hos Amazon:
Klicka här 

TransActions började ges ut 2003

Läs gärna mer om Erica Zander och boken här:

http://www.ericazander.com

Total utgivning

Totalt har förlaget fram till april 2021 givit ut :

13 tryckta böcker

Ljudboken Lätt att somna som cd 2007 (senare även som app, mp3 och streamad)

Ljudboken Lätt att somna – nu med sköna toner

På Libris som drivs av Kungliga biblioteket finns de utgivna böckerna listade:

http://libris.kb.se/hitlist?f=simp&q=periskop&r=&m=10&s=r&t=v&d=libris&p=3

Tillbaka till första sidan klicka här