Höga kusten Foto: Anders Fogelberg
Höga kusten
Foto: Anders Fogelberg

Hypnos

.

Tillbaka till första sidan klicka här

Jag vill berätta lite för dig om hypnos. Hypnos kommer från grekiskans hýpnos som betyder sömn. Det är ett fullständigt normalt tillstånd, som ett mellanting mellan vakenhet och sömn. Det är en djup avslappning.

Det är helt uteslutet att en person kan behärskas, manipuleras eller försättas i djup hypnos mot sin vilja.

Hypnos kan användas för mycket, bland annat för att kunna slappna av och då även för att kunna somna, vid sömnproblem. Hypnos används också inom coaching. Fördelen med att använda avslappning vid coaching är att personen snabbare får tillgång en vinnande sinnestämning och magkänsla. Om man känner sig som en vinnare blir det självuppfyllande. Detta känner man väl till från idrottens värld och det fungerar minst lika bra i affärsvärlden som i privatlivet.

En person i hypnos sover inte utan väljer bara att för stunden vara mer inre upplevande än yttre. Ingen kan någonsin fås att göra saker mot sin vilja. Alla med normal intelligens och koncentrationsförmåga kan bli hypnotiserade.

Ibland hör man någon säga; ”jag skulle inte vilja att någon annan kontrollerade mig”. Eller ”tänk om jag kommer att häva ur mig en massa saker jag inte alls vill att någon annan ska höra”. Detta är grundläggande missuppfattningar om vad hypnos egentligen är. Hypnos är ett fullständigt naturligt fenomen, ett högst behagligt och skönt avslappnat tillstånd.

Att någon skulle kunna komma till skada under hypnos är helt otänkbart.

Denna urgamla metod används alltmer som komplement inom skolmedicinen där den visat sig vara ett värdefullt alternativ till droger vid narkos och smärtlindring.

Hypnos i sig är ingen terapi utan används för att skapa ett sinnestillstånd i vilket klienten och coachen tillsammans arbetar för att nå önskat resultat.

Coachen använder sin röst för att försätta klienten i hypnos. Det är inte säkert att denne känner sig hypnotiserad, utan upplevelsen känns mer som en total mental och fysisk avkoppling. Klienten har varit i hypnos, men har en annan bild av hur det ska kännas. Ibland kan klienten sjunka ner väldigt djupt i hypnos och få känslan av att ha sovit. Det gör ingenting, för öronen hör och tar till sig budskapet.

Scenhypnos har ofta gett folk en skev uppfattning av att hypnos är något magiskt. Det är inte så, även om klienten förmodligen kommer tycka att det kan vara rent magiskt beroende på hur mycket klarare denne tänker och hur mycket självinsikten ökat m.m.

NLP

Neuro-Lingvistisk Programmering

NLP är en metod för att nå sina mål. NLP bygger på studier av hur personer som lyckats med olika uppgifter, har tänkt och gjort; Hur har man gjort för att lyckas? Efter att ha studerat det har man skapat instruktioner för att kopiera beteendet.

Med hjälp av språket, det lingvistiska kan man ge de neurologiska delarna, som hjärnan ett nytt program, som till exempel ger bättre självförtroende.

Som en del av NLP används bland annat hypnos eftersom det visat sig så effektivt för att uppnå önskade förändringar.

Tillbaka till första sidan klicka här